- I London er det masse oppstyr rundt Rolling Stones, som akkurat har utgitt sin egen CD-ROM. Det er da jeg bare lener meg tilbake i sofaen og tenker: Høh! Det der har jeg allerede gjort!

Norsk humor på CD-ROM er ikke akkurat dagligdagsvare, og Herodes Falsks utgivelse er vel strengt tatt den første som har blitt laget i Norge. Det er vel heller ingen bombe, siden Falsk har velsignet oss med en enorm produksjon av mer eller mindre underfundig grisehumor gjennom 15 år. - Idèen var vel noe jeg og Dag Kolstad arbeidet frem sammen, forteller Falsk, som for tiden tar det med ro i sin London-leilighet etter en travel høst. - Dag er en gammel kompis av meg som også jobber med multimedia. Cyberfalsk er nemlig laget av Norsk Strek A/S, et firma som startet opp som et forlag med tegnede serier som spesialfelt, og humor som et gjennomgående trekk. Idag konsentrerer de seg nesten utelukkende om multimedia og datarelatert produksjon. Cyberfalsk er en av deres første produksjoner, ved siden av Caplex Multimedia.
- Jeg synes det var kult å være tidlig ute igjen med noe innenfor humorsjangeren. Prima Vera var jo blant de første som laget komi-programmer som kunne leies på video. Og før det var jo Marius Müller og jeg blant de første som ga ut slike ting på plate - råbillig på eget utstyr, mimrer Falsk.
Gjennom samarbeidet med Jonas Fjeld i Rock'n'Rolf Band og Jahn Teigen og Tom Mathisen i Prima Vera har han vært med på å feste noen av de defintive høydepunktene innen musikalsk humor i Norge til rillene. Og sammen med nettopp Prima Vera har han også stått bak en rekke mer eller mindre vellykkete filmproduksjoner og sceneoppsetninger, som for eksempel Showbiz, Soga om Olav den Hellige og Fisle Narrepanne i Tyrol. Senere har det blitt soloplater (hvem husker ikke "Born in Drammen?") og samarbeid på alle fronter med Tom Mathisen. For tiden gleder de TV Norges seere med programmet Nådeløs Kveldskos , som blant annet kan by på kultfiguren Ante Valente - den ikke akkurat edruelige samiske kokken med godbiter som snøscooter-sandwich (kneip med smør dynket i 60% sprit som drikkes etter en runde i foodprosessoren) på menyen.

Er det dyrt? Jada, jada, jada
Med multimediashowet Cyberfalsk på CD-ROM (+ bok) oppsummeres bajasens karriere så langt i form av videoer, noveller og falskografi med oversikt over plater, bøker, TV, film og show. Og selvfølgelig er det lagt inn en del apestreker. Her er panikknappen som ved et enkelt klikk gjør skjermen om til et dørgende kjedelig regneark i tilfelle mistenksomme autoriteter skulle stikke nesa i dine saker. Knappen Ikke trykk her! er et konstant sjenansemoment for nysgjerrige brukere som får sitt pass påskrevet hvis fristelsen blir for stor. Og prøv for eksempel å pirke i nesa til Falsk med skjermpilen! Cd`ens høydepunkt er utvilsomt sketsjene, mens utdragene fra Falsks musikalske karriere er ganske få.
- Det er ganske dyrt å lage CD-ROM, forteller han. Du må betale haugevis av penger i royalties til rettighetshaverne av musikken - mye mer enn ellers. Og egent- lig hadde vi hatt lyst til å lage et produkt som var skreddersydd for CD-ROM. Men vi måtte tenke billig, og da ble det til at vi tok utgangspunkt i eldre ting vi allerede hadde liggende. På den måten kunne vi også sørge for å være tidlig ute med en slik utgivelse. Det er jo kult å være pionèr! Men trenger vi egentlig en slik CD-ROM? - Klart det! Denne gangen ble det en slags Best of -samling, med smakebiter fra andre ting jeg har gjort tidligere. Men du får jo en del annet snacks i tillegg! Cd`en har også et lydspor for vanlig cd-spiller der du kan høre det siste showet mitt. I tillegg får du jo med en bok med dikt, noveller og min første roman som jeg har kalt Ferje til helvete . Vi la den med slik at folk skulle få litt valuta for penga. Hver gang du kjøper en CD-ROM er det jo bare en liten dings i en svær pappeske. Vi ville fylle den opp for en gangs skyld.

Datanerd? Neida, neida, neida
Men er mannen bak Norges første CD-ROM med humor selv en person som tilbringer tid foran skjermen? - Jeg er ikke noen datafreak selv, nei. Eier ikke interesse for teknologi. Jeg er mer typen som fyller hvite ark istedenfor å fikle med dem, hvis du skjønner hva jeg mener. For øyeblikket bruker jeg en Mac Power Book 520 med svart/hvitt skjerm. Det bugner ikke av spennende ting på maskinen min, innrømmer Falsk. - Jeg bruker den mest til å skrive. Også er jeg hekta på Internet. Det er noe alle må skaffe seg. Det er fremtidens kommunikasjons-system! Etter en liten runde på Mac'en finner han bare tekstbehandlingsprogram, klokke, kalkulator og copy doubler. Ikke en hard-disk som påkaller gispende beundring, akkurat?
- Jeg tar heller et slag tennis, forteller Falsk.
Tennis? Herodes Falsk? LOOP får en snikende følelse av at lystløgneren i intervjuobjektet begynner å ta overhånd, og spør derfor om hva slags racket han har for å sette han grundig på plass.
- Vent litt`a!
Det følger et stille minutt med høy romstering i bakgrunnen.
- Det er en Fischer, den hippeste selvfølgelig!
Ser man det...
Lars Gudmestad
Studentbaser

Da det gamle ARPANET et stykke ut på 80-tallet ble mer tilgjengelig, var det skoler og universiteter over hele verden som utgjorde tyngdepunktet av brukermassen. Og fortsatt er det akademiske verdenssamfunnet den største ikke-komersielle aktøren på Internett. Det finnes vel knapt et universitet eller forskningsinstitutt i den vestlige verden uten egen web-server, og det er vanlig praksis at studenter får fri tilgang og gratis bruk så lenge de er tilknyttet en utdanningsinstitusjon. Et resultat av dette er den utrolige mengden av personlige hjemmesider som florerer på nettet, slik som ved universitet i Oslo .

En annen konsekvens er det enorme kunnskapstilfanget nettet representerer. Akademiske oppgaver og avhandlinger yngler av referanser til vitenskaplige fakta og diskusjoner som er hentet inn via nett, og bare sunn fornuft setter grenser for hva som kan brukes. Ta deg for eksempel en tur innom det legendariske MIT MediaLab der de feirer 10-års jubileum akkurat nå. Les tidsskriftet Postmodern Culture for å holde deg oppdatert på de siste in-bøkene og delta i den faglige on-line diskusjonen på samme sted. Eller heng deg på i en av de utallige e-mail og UseNet-gruppene der temaene spenner fra antropologi og Einsteins drømmer til norsk film og semiotikk . JSS

LOOP: [Forside] [side 1] [side 2] [side 3] [side 4] [side 5]