Sur Mac? Sad Mac? Sorry Mac?

En guide om førstehjelp for Macintosh

Først og fremst:De tre viktigste reglene for bruk av datamaskiner er:

1: Sikkerhetskopi
2: Sikkerhetskopi
3: Sikkerhetskopi

Så dersom du ikke har en fullstendig kopi av dine programmer og dokumenter kan du stoppe å lese dette og sette i gang. Alle Macintosh-maskiner kommer med sikkerhetskopi-programvare, BRUK DEN

Og så til de hendige tipsene:

Dersom du har problemer med systemfeil, maskinen henger seg, vil ikke starte, bruker for mye minne enn normalt o.s.v. vil vi anbefale det følgende: Dersom tips 1 ikke virker, gå til 2 og så videre.

1: Gjennoppbygg skrivebordsfilen.

Dette gjøres ved å holde eple og tilvalgstasten nede under oppstart. Hold disse nede til det kommer opp en dialogrute som spør om du vil gjenoppbygge skrivebordsfilen.

Skrivebordsfilen er en database over alt som ligger på harddisken din, og dersom den har blitt korrupt vil du lett få problemer . Typiske trekk er at systemet vokser uhemmet og at programmer og dokumenter har mistet sine symboler.

2: Start maskinen kun med de orginale tilleggene.

Det er mange tillegg(inits) som skaper konflikter med hverandre. Dette er den aller viktigste feilkilden for systemfeil. Dersom du er avhengeig av tillegg sjekk med din forhandler om det er den siste versjonen du bruker og at den er kompatibel med systemet. Mange eldre systemtillegg er ikke kompatible med nye systemer.

3: Slett parameter-minnet.(PRAM)

Dette er en del av minnet som alltid er på og inneholder en del informasjon om nettverk, skjerm, og andre innstillinger. Dersom maskinen henger i oppstartprosessen er dette en meget god prosedyre å ty til. Merk at i visse tilfeller vil dette føre til at skjermen går til svart/hvitt og nettverksoppsettet blir satt til localtalk. Det er da bare å stille dem tilbake, ingen skade har skjedd.

4: Flytt valgmappen ut av systemmappen og omstart.

Dette vil slette alle valg i programmer. Disse kan lett bli korrupte ved krasj. Dersom dette hjelper kan du kaste den gamle valgmappen, maskinen lager en ny ved oppstart. Vær oppmerksom på at er del programmer lagrer vital informasjon i denne mappen, så ikke kast den før du har testet alle programmene dine.

5:Fonter

Flytt ut fontmappen ut fra systemmappen. Korrupte fonter kan føre til de merkeligste feil. Dette er ikke en vanlig feil, men den kan værte kjekk å være klar over. Dersom dette kurerer problemet kan du flytte inn en og en font til du finner ut hvilke det er som skaper problemet.

6: Reinstaller systemet.

Sørg for at du installerer ett nytt system ved å kaste det gamle systemet eller ved å gi det ett nytt navn. For at systemmappen ikke skal være aktiv skal den se ut som en vanlig mappe, det skal ikke være en liten Mac midt i den. Dersom du flytter enten Finder eller systemet inn i en annen mappe vil dette skje. Husk at en del programmer lagrer informasjon i systemmappen, så ta vare på den gamle systemmappen til du er sikker på at den ikke inneholder noe du trenger.

7: Siste utvei:

Start på verktøydisketten.
Slett systemmappen.
Slett parameterminnet
Gjenoppbygg skrivebordsfilen
Installer nytt system fra sikkerhetskopien din eller systemdiskettene.
Installer alle programmer på nytt.

[Forside] [Nettressurser] [Forhandlere] [Produkter] [Nyheter] [Support]

- webmaster@www.apple.no -